Новини БГ

Стойнев преговаря за покупката на "Ремотекс" от държавата

2013-12-20 23:12:17
В процес на преговори сме за купуване на фирма "Ремотекс", заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Задълженията са големи, но предприятието е стратегическо, изтъкна министър Стойнев. Той прогнозира, че след Нова година "Ремотекс" отново ще бъде държавна фирма.

Ще има работа и производството ще бъде модернизирано, заяви още Стойнев. Той подчерта, че подобни мерки няма да бъдат вземани към всички фирми, които имат задължения и припомни, че в страната има пазарна икономика.

От утре хората, които работят в радневската фирма ще получат еднократно помощ от 325 лева, обяви социалният министър Хасан Адемов. Сумите се осигуряват по Закона за социално подпомагане,
уточни министърът. Той добави, че ще бъдат запазени осигурителните права на всички работници.

Преговорите за покупката на дружеството продължават и в събота.

Компанията е бившият ремонтен завод на "Мини Марица-изток", който беше приватизиран през 2002 г. от "Полет 21" и практически собствениците му в момента са Сабин Спахиев и Галин Неделчев. И досега държавните мини остават основен клиент на дружеството, като с поръчките си осигуряват 76% от приходите му според отчета за 2012 г. "Ремотекс" дължи 3.5 млн. лв. заплати на работниците от февруари насам. По информация от ДАКСИ заетите в завода към ноември са 659 души.

Драгомир Стойнев уточни, че на този етап собствениците на фирмата искат много висока цена. В този момент започнаха преговори между министрите Стойнев и Хасан Адемов, депутата Корнелия Нинова и синдикални лидери със собствениците на "Ремотекс".

Няколкостотин работници очакват пред сградата на фирмата решението. "Вие сте полазника на Игнажден", провикна се един от работниците преди началото на преговорите.

Близо 600 работници от над 10 месеца не са получавали заплати и от два месеца стачкуват.