Новини БГ

"Бисеровгейт" тръгнал от Швейцария, твърди експерт

2013-11-15 09:59:09

Финансовото състояние на напусналия политиката и ДПС Христо Бисеров е било обект на интерес от страна на Швейцария.

Тезата бе изказана пред bTV от първия директор на Службата за финансово разузнаване Николай Иванов.

Вече стана ясна, че едната от съмнителните транзакции на Бисеров е от Швейцария към Македония.

Иванов обясни, че политически изявените лица присъстват в две глобални системи и твърде големите транзакции, каквито са в случая "Бисеров" - три превода за общо $315 000 и 130 000 евро от негови сметки към други, са накарали Швейцария да проучи има ли той в България такива доходи, какъв е бизнесът му и евентуално кои са свързаните с него лица.

 

Експертът допълни, че достъпът до тези системи е платен, но въпреки това в България съществуват финансови институции, които ползват услугата.

"Съществува обаче механизъм, който не им позволява да се самосезират, ако не им е докладвано от т. нар. "задължени лица" –, поясни той.

Николай Иванов каза още, че по негово време доклад срещу Христо Бисеров не е имало и той не е бил обект на проверка.

Очаква се днес бившата дясна ръка на Ахмед Доган да бъде разпитан.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че днес Христо Бисеров ще се сдобие с две обвинения.

По думите му най-малкото, в което бившият зам.-председател на парламента ще бъде обвинен, е подаване на невярна декларация пред Сметната палата.

Другото обвинение най-вероятно ще бъде за пране на пари.

Както Dnes.bg писа, Софийската градска прокуратура вече образува досъдебно производство за данъчни престъпления, документно престъпление и пране на пари срещу Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

Това стана 3 дни след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Оттогава в публичното пространство се появиха различни спекулации къде е Бисеров и дали не е напуснал страната. Оказа се, че е България, но отказва да говори, така му препоръчал неговият адвокат.