Новини БГ

Изгубени в прехода - първият митинг, първият стриптийз...

2013-11-05 22:37:19

Станко Тодоров, Андрей Луканов и Жельо Желев в Пленарна зала на Великото народно събрание, 1990 г. Снимка: Георги Георгиев - Джони

 

 Стартира документален сайт с 50 000 снимки на събития след 1989 г. 
50 000 документални фотоса от периода на прехода ще бъдат публикувани онлайн от архива на фоторепортера Георги Георгиев-Джони, съобщават от Булфото.

Джони показва резултатите от няколкогодишното дигитализиране на фотоархива на така наречения преход, заснет от самия него в периода 1989 година до началото на новия век. Джони минава през вестник "Кооперативно село" по време на социализма, след което работи в "Подкрепа", "Свободен народ" и "Демокрация", има съществен принос за успешния старт на агенция Булфото и завършва официалната си трудова кариера в БТА. 

Георги Георгиев продължава да снима, като междувременно успя да стартира и проекта "Изгубени в прехода" - сайт с над 50 000 кадъра, показващи политическия и социален живот у нас в края на миналия век.

"Докато обработвах снимките, голяма част от които са правени по старата технология на лента, ми се стори много подходящо да наречем хората от този период "изгубени в прехода". Ще видите много неща, които се случваха за първи път след ледниковия период на комунизма. Създаването на първите партии, първия легален стриптийз, първото купуване на мерцедес от магазин, първите митинги, първите сблъсъци с властта, първите надежди. Сюжетът на този период е как се похаби огромна социална енергия на две поколения българи. Бебетата от онова начало днес отново са на улицата. Сайтът няма претенции да е художествена галерия от снимки. Фотосите са запечатали мигове от българския живот в лентата на времето. Такова, каквото е било", заяви Георги Георгиев.

Стартът на сайта ще бъде отбелязан с изложба от подбрани кадри, която се открива в петък, 8 ноември от 11:00 часа в Клуба на фоторепортера в Подлеза на Министерския съвет.