Новини БГ

Гражданско неподчинение и неплащане на данъци - предложението на студентите

2013-10-29 07:27:15

Студентите излязоха на стълбите пред Ректората с остри речи, призовавайки за гражданско неподчинение и спиране на плащането на данъци, според информация на offnews.bg.

"Ще се обърна към Вас с една дума, която не ви е позната: квирити. Това са гражданите в Рим, които щом са предадени от Римския сенат, се оттеглят на отсрещния хълм и спират да му се подчиняват. Докато той не вземе правилното решение. Днес ние сме квиритите: да обявим гражданско неподчинение и да спрем да плащаме данъци" – призова Манол Глишев, един от водачите на протеста.

Думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания.

“Ще кажа само едно. Пред Народното събрание с празни ръце не се отива”, заяви момиче, което говори преди Глишев.

От сградата на Университета студентите спуснаха огромен транспарант с надпис “Благодарим Ви”.

Над 2000 души в момента са блокирали кръстовището пред СУ в знак на подкрепа с протестиращите студенти.

На митинга днес дойдоха и студенти от НАТФИЗ, които скандират “НАТФИЗ е с вас!”

Към 19 ч. протестното шествие потегли към парламента.

В началото на шествието демонстрантите носят огромен транспарант с надпис: “Безпартийни сме”

Към 19:30 около триста души са се събрали на протест пред сградата на Министерски съвет, предаде „Фокус”. Протестиращите бият на барабани, свирят на свирки и вувузели и развяват българското знаме. На протеста има майки с деца и велосипедисти. Сред издигнатите лозунги са: „Народе събуди се, окраден, измамен, измъчван докрай, от БСП, ДПС и Атака”, „Вашите бездействия = на смърт”, „Народе???? Търси водачи, не лапачи” и „Падението: Иноваторите и иновациите”. В района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират „оставка”.

Полицейското присъствие е засилено. Към протестиращите са се присъедини и хора от Софийския университет.

Пловдив

20 студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще пренощуват тази нощ в 5-та аудитория. По този начин студентите подкрепят протеста на колегите си от София. На входа на Ректората има транспарант: "Ако не ние - кой! Ако не сега - кога!". В зала "5" ще се провеждат лекции, посветени на гражданската активност на хората, казаха протестиращите. Сградата на университета на практика е свободна и не е затворена. В 5 аудитория няма да се провеждат учебни занимания.

По този начин на практика е затруднено обучението на физическия факултет, каза проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на университета. Негово мнение е, че този протест е на ръба на закона, защото представлява гражданско неподчинение. Ректорът смята, че университетите не са място за такива протести, тъй като академичното ръководство не е адресатът, към който са насочени те. По-логично би било протестът да се премести към Народното събрание. По думите на Козлуджов е твърде възможно чрез тази окупация да бъде провален семестъра и изпитната сесия. Но въпреки това той приветства правото на своите студенти да изразят гражданската си позиция. Засега окупацията на университета е безсрочна. Студентите от Пловдив имат готовност да заминат за София, но само ако протестиращите тръгнат към Народното събрание.

Точно в 18 часа студентите от ПУ прочетоха исканията си за оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни избори. По думите им, нито една партия не е търсила контакт с тях, сами са решили за окупацията. До обяд студентите нямаха ясна позиция за действия. Те са провели 40 минутен разговор с ректора на университета.

Някои от преподавателите изразиха съгласието си с техните действия.

Засега възможности за окупации обмислят и студентите в Музикалната академия. По-рано през деня съгласието си с действията на студентите изразиха и актьорите от Пловдивския театър, които са готови да спрат представленията. Те подготвят и протестна декларация.