Новини БГ

Дигиталната икономика и бeжанската вълна основни теми на срещата на ЕС

2013-10-24 08:09:07

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, за да участват в двудневния Европейски съвет (24-25 октомври 2013 г.)

Дискусията ще се фокусира върху дигиталната икономика, социалната политика, включително младежката безработица, икономиката и валутната политика. Също така теми на разговори са Срещата на върха за Източно партньорство, бежанската вълна и последните трагедии в Лампедуза.

Днес началото на работната сесия ще се концентрира върху дигиталната икономика.

Президентът на Европейската комисия Жозе Барозу ще представи презентация, след което лидерите ще обсъдят и приемат заключенията на Европейския съвет по инвестирането в дигиталната икономика, поощряване на Единния дигитален пазар, подобряване на квалификациите, иновациите и услугите.

Ключов елемент в дебата ще бъде важността от съгласуване на телекомуникационния пакет „Свързания Континент", който е важна стъпка в изпълнението на Единния дигитален пазар и ще облагодетелства европейските потребители и различни сектори в индустрията.

След работната вечеря обсъжданията ще се фокусират върху икономиката, социалната политика и валутния съюз. Лидерите няма да пропуснат и въпроса за младежката безработица. Комисията ще подчерта нуждата страните членки да уверят, че Инициативата за младежката безработица напълно ще заработи от януари 2014 година. Представителите на правителствата в блока ще обсъдят също финансовата икономика и в частност осигуряване на по-добър достъп до финанси за малкия и средния бизнес.

Икономиката и валутният съюз, банковият съюз продължават да бъдат топ приоритет на Комисията и ще заемат място на срещата.

На 25-ти лидерите ще разговарят за срещата на върха за Източното партньорство, която ще се проведе на 28 и 29 ноември 2013 година във Вилнюс.

Бежанската вълна и скорошните трагедии в Лампедуза също ще са основна тема на срещата.

Скандалът с подслушванията също е вероятно да бъде тема на разговори.