Новини БГ

Студено морско течение погубило митрополит Кирил

2013-07-10 09:25:55

Слуховете за насилствена смърт на Варненския митрополит са абсолютна измислица. Кирил е починал от удавяне и по-точно от хипотермия – гмурнал се на дълбочина със силно студено морско течение.

Такава информация получил от Варна епископ Тихон – председател на катедралния храм "Св. Александър Невски", каза самият той пред bTV.

 

Още във вторник разследващите инцидента с владиката отхвърлиха всякакви сценарии за насилствена смърт и потвърдиха като причина за кончината на духовника удавяне.

"Учудихме се много на случилото се, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи", допълни духовникът.

Той определи покойния митрополит като "силно обичан и мразен" човек.

"Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не за прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му", коментира още Тихон.

Свещеникът поясни, че днес предстои избиране на временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Светият синод трябва да подготви и избори на митрополит в тримесечен срок.

"Тогава клирът ще избере двама епископи. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор – от тези двамата", допълни Тихон.