Новини БГ

1 млн. здравнонеосигурени тежат на системата

2013-06-04 10:47:00
Реформа в здравеопазването е най-необходимата в момента и това трябва да е първата промяна в държавата, коментира пред Bulgaria On Air главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков.

Медиците искат национализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК ) и продължават да настояват за оставка на шефа на НЗОК Пламен Цеков, заяви Ленков. По думите му Цеков вече е доказал некомпетентността си и трябва сам да напусне поста си.

Според него в момента има над един милион души, които са здравнонеосигурени и тежат на системата. „Някои от тях не плащат, защото нямат финансите, но други сами избират да не го правят, а в закона ясно пише, че всеки българин е длъжен да внася здравни осигуровки“, каза Ленков. Според него държавата трябва да ги плаща за бедните, а останалите, когато имат проблем, сами да си заплащат.


Главният секретар на БЛС коментира, че огромният брой български лекари напускат страната не само защото заплатите са много ниски, но и заради липсата на обществено признание.

 

Ленков коментира решението на Върховния административен съд (ВАС), с което отменя постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК. Според него ВАС е изпълнил поръчка на ГЕРБ.

Медиците изложиха редица доводи за неговата незаконосъобразност, включително и нарушаването на процедурата за публично оповестяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ.