Новини БГ

Не е възможно Цветанов пак да е ръководител!

2013-04-22 12:58:58

Скандалите влияят предизборно, но не може да се очаква кардинална промяна върху вота на 12 май, смятат социолозите Андрей Райчев от "Галъп" и Кольо Колев от "Медиана".

В страни с демократична традиция нещо подобно като тези подслушвания щеше да предизвика взрив, каза Кольо Колев пред TV7. По думите му не може да се очаква глобално обръщане. Променя се силата и готовността да отидеш и да гласуваш. Противниците се „втвърдяват“, докато подкрепящите малко или много омекват.

Дали българското правителство подслушва своите противници и президента на страната е въпрос на качество дали то е европейско правителство или не. Ако нашият народ не схваща, че това е огромно безобразие, той не е европейски народ, коментира Андрей Райчев.

Според него по-важен в случая е международният отзвук, който предизвикаха последните разкрития. В една демократична държава е недопустимо да се подслушват политици и известни личности и затова САЩ и Европа реагираха изключително остро на скандала, заяви той. Според Райчев едно е абсолютно сигурно - не е възможно ексвътрешният министър Цветан Цветанов да продължи да бъде ръководител в България.

Социолозите са скептични относно бъдещи коалиции след парламентарните избори на 12 май. Въпреки това те не изключиха възможността вотът да бъде изненадващ. На предишните избори това, което се случи, се случи в последните четири дни, напомниха те.