Новини БГ

Щедри обещания, но никой не казва как ще ги изпълни

2013-04-11 09:53:50
Политическите сили са щедри на обещания в социалната сила, но нито една от тях не казва как ще ги изпълнят. Това заяви пред БНР бившият социален министър Иван Нейков,  представител на Балканския институт по труда и социалната политика. 

По думите му най-лесно се обещава в социалната сфера, тъй като най-добре звучи. 

„Нито една от политическите сили не казва как ще го направи. Следят очакванията на хората и започват да говорят това, което хората искат да чуят. Чуваме това, което сме чували много пъти, а след изборите ще видим това, което сме виждали много пъти“, прогнозира Нейков.

Според него политическите сили няма никаква визия за социалната политика. Той даде пример с това, че според анализите в България ще расте относителният дял на възрастните. 

„След 20 години хората над 67 години ще бъдат над една трета. Това не е трагедия, но означава, че цялата ни социална система трябва да бъде пренастроена за работа с по-възрастни хора – нови осигурителни рискове, система за квалификация на хората,  ново трудово законодателство. Никой не мисли за това“, коментира Нейков. 

Според него всяка политическа сила автоматично обявява възрастните за аутсайдери, като директно им казва, че ще им даде социални помощи.  „Това е късогледство за ролята на социалните политики“, добави експертът.  

Според него партиите не са помислили например как жените, които си гледат децата, ще си поддържат квалификацията, за да си запазят работата. Според него 60-70 000 деца ще се раждат годишно през следващите няколко години. 

„Клише е, че лявото е социално, а дясното мисли за капитала. Ако четеш само политиките, в България не можеш да различиш лявото и дясното“, смята Нейков. Според него  партиите само се различават по степен на популизъм. „Да обещаваш 500 лева пенсия е просто лъжа“, отсече Нейков.