Новини БГ

Владимир Путин: Чернобил може да ни се стори просто детска приказка

2013-04-09 08:30:17

Президентът на Русия Владимир Путин, който приключи посещението си в Германия, коментира на съвместна пресконференция с канцлера Ангела Меркел ситуацията на Корейския полуостров и уплаши света с възможна ядрена война с участието на Северна Корея. 

„Няма да скрия, че ескалацията на Корейския полуостров ни безпокои, защото сме съседи. И ако не дай Боже нещо се случи, то Чернобил, за който всички добре знаем, може да ни се стори просто детска приказка“, цитира Интерфакс думите на Путин. „Има ли такава заплаха или няма? Смятам, че има“, каза Путин.

По думите на руския президент Русия се обявява против разпространението на оръжията за масово унищожение и призовава към това Корейският полуостров да стане безядрена зона.

 

Същевременно Путин прикани всички да се успокоят и спокойно да решават на масата за преговори проблемите, натрупани от много години насам. "САЩ направиха много важна и вярна стъпка - отложиха опит с балистична ракета, за да не провокират. И според мен всички трябва да благодарим за тази стъпка на ръководството на САЩ. Надявам се нашите партньори в Северна Корея също да забележат това, да бъдат направени съответните изводи", подчерта Путин.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел посочи, че световната общност трябва да реагира сплотено на ситуацията около КНДР. „Аз от своя страна виждам необходимост международната общност да бъде тук възможно по-сплотено. На Русия тук й се отрежда голяма роля, както и на Китай. Мисля, че като цяло, ние тук имаме същите цели – Северна Корея да изпълни международните си задължения“, каза Меркел. "Трябва да предотвратим по-нататъшни провокации от страна на Северна Корея", заяви още тя.

Експерти – специалисти по Корейския полуостров обаче съветват ситуацията да не се драматизира, пише NEWSru. “Подобни неща наблюдаваме на Корейския полуостров на всеки 3-4 години, каза професорът от сеулския университет „Кунмин“ Андрей Ланков. След това ще има намек от страна на Северна Корея, че няма да е лошо да се отиде на преговори, и естествено, отстъпки, повече икономическа помощ и така нататък“, добави Ланков.

„Пхенян няма да нападне пръв – там разбират, че това ще стане за тях особено жесток начин за самоубийство, каза неотдавна водещият научен сътрудник от центъра за корейски изследвания към Руската академия на науките Константин Асмолов. САЩ ще окажат помощ на съюзника си съгласно споразумението от 1954 г., в случай на война южнокорейската армия ще премине под командването на американците“, добави той.