Новини БГ

Задават се неустойчиви кабинети, улицата ще продължи да е фактор

2013-03-29 08:44:53

Шест следизборни сценария очертава  експертът Тихомир Безлов в анализ за „24 часа”. "Безспорно има два основни лагера - от една страна ГЕРБ, от друга - БСП - ДПС. След формирането на правителството, независимо от политическите формации, които го съставят, преобладава оценката, че тези кабинети ще са неустойчиви. За това са налице няколко основни фактори. На първо място икономическата ситуация в Европейския съюз ще продължи да е тежка, безработицата в България ще продължи да нараства, защото, за да се появят нови работни места, ще са необходими поне 2 процента ръст на БВП. Ситуацията с разходите на гражданите за отопление и електричество ще продължи да е напрегната. Най-важният фактор обаче ще продължи да е улицата. Формулата "организация през социалните мрежи и блокиране на важни кръстовища" със сигурност ще е работеща поне още една година", обобщава Безлов.

"Атака" няма да влиза в коалиции в НС, обявява на първа страница националистическият седмичник. "Корумпирани политици скоро няма да бъдат в затвора", е заглавието над интервю в "24 часа" с Дончо Конакчиев, вицепремиер в кабинета "Виденов". Причината за това е, че у нас системата не работи в съответствие с изискванията на демократичното общество. Конакчиев вярва, че България се нуждае от нов ляв проект. "Динамиката в икономическата и в социалната сфера е твърде интензивна, ситуацията непрекъснато се променя и не може с политики от преди години, дори отпреди десетилетия, да се решават днешните проблеми. Видя се докъде доведе държавата Симеон Дянков със своите крайно десни политики", подчертава бившият вицепремиер. В отговор на друг въпрос Конакчиев определя обещанието на министър-председателя Марин Райков за вдигане на пенсиите като "популизъм".

Народът няма реални водачи. Около тази теза разсъждава в интервю за "Българска Армия" Соломон Паси, почетен член на Атлантическия клуб в България. По думите му страната има нужда от нови и по-големи цели, които да мотивират и вдъхновят идващите поколения.

Разследване на "Труд" показа, че има връзка между бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и новото движение "Орлов мост"Аз съм поканен в това настоятелство и се гордея с този факт. Защото Стопанската академия в Свищов е третото най-старо висше училище в България и твърдя, че е сред най-добрите вузове у нас. Така че за мен е чест да съм в това настоятелство. И ако това е престъпление, запишете, че съм престъпник. Само че аз съм в настоятелството и на Етрополския манастир, който съм реновирал със собствени средства, значи дори съм рецидивист. И трябва да ме проснат на земята като углавен престъпник или както беше там... Престъпник съм, чакам да ме арестуват. Щом това е най-важният проблем на държавата - че съм възстановил парите на академията и съм в настоятелството. Впрочем това лесно може да се уреди - и без това пред офиса ми има патрул, безплатно ме охраняват."

Два електронни фиша за превишена скорост получи през март Юлиан Лефтеров, който е убит през януари 2009 г. от Наглите, а трупът му бе открит година по-късно, пише под глава "24 часа". 4 години след смъртта му се оказва, че той все още е собственик на фолксваген, който кръстосва улиците на София и два пъти е сниман от камери на КАТ. Мистериозният водач плаща данъците на автомобила в общината и минава технически прегледи от името на Лефтеров.

На първа страница "Телеграф"Емануил Иванов" в Кюстендил, подтиквайки възпитаниците на елитното школо да си режат ръцете, да се колят и дори да се палят. Досега в жертва на култа са паднали няколко ученици от пети клас, които са с различни наранявания. Единствено благодарение на сигнал, подаден до полицията, пък е предотвратено жертвоприношение на четвъртокласничка. Очаквало се тя да бъде заклана следващата седмица, твърди вестникът.