Новини БГ

Меглена Кунева: "Имаме голяма задача пред себе си като общество и това е да няма никъде „калинки”

2013-03-20 09:41:07
Лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева не пое конкретен ангажимент с колко би повишила доходите на хората, ако партията й участва в управлението. Тя обаче беше категорична, че ще изпълни закона. 

"Бихме могли да кажем, че заплатата ще бъде 1000 лв., ще се махне валутният борд и други екзотики. Не смятам, че могат да се правят обещания за заплати", каза Кунева пред bTV.

 „Ще изпълня закона – според швейцарското правило с 2% трябва да се увеличават пенсиите, което не се спазва”, обеща тя в случай, че движението ѝ влезе в управлението.

"Имаме голяма задача пред себе си като общество и това е да няма никъде „калинки”, добави Кунева. Тя припомни част от своята програма в предизборната президентска кампания през 2011 г. - борбата с политическия картел и монополите в икономиката. „Зад всички тези неща продължавам да стоя, защото политикът не се люшка”, добави тя.

Цялостната програма на "България на гражданите" ще бъде представена на 28 март. От партията вече представиха 31 предизборни обещания и намерения. "Въпросът е какво избираш. Правителството на ГЕРБ избра зала "Армеец". Ние казваме, че нашият приоритет ще бъде образованието, училището, децата. Ние избираме тези проекти, които ще дадат разлика в едно малко населено място преди и сега. Спортните зали са приоритет в училищата, защото българските деца страдат от най-много заболявания", каза Меглена Кунева.

„ГЕРБ са абсолютно прави, когато казаха, че са увеличили в пъти парите за здравеопазване, само че ги увеличиха с 5 министри, никой от които не знаеше какво прави”, посочи Кунева. „За нас приоритет е спешната помощ”, добави тя и обясни, че почти няма купен нито един нов голям медицински уред от типа на най-модерните, който да не е с европейски средства.

"Не сме казали, че ще намаляваме данъците. Но данък лихва беше абсолютно несправедлив, а когато има една несправедливост, тя трябва да се поправи”, обяви лидерът на „България на гражданите” по повод намеренията на партията да отмени данъка и да върне досега взетите пари на хората. 

„Партиите поръчват изследвания. Ние не сме го правили”. Това заяви категорично пред bTV лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева по повод социологическите изследвания, според които партията ѝ бележи спад след протестите срещу монополите.