Новини БГ

Има ли диалог между Борисов и Плевнелиев

2013-03-01 08:48:57

"Между Борисов и Плевнелиев вече няма диалог", е озаглавено интервюто в "Преса" с евродепутата Илияна Йотова. 

Тя отбелязва, че президентът беше изключително неприятно изненадан от оставката на премиера. Когато предприемаш такава сериозна стъпка, редно е да се уведомяват институциите. Според Йотова в момента президентът Росен Плевнелиев рискува да остане безсъюзници. Рискува да остане без съюзник в лицето на гражданското общество, защото очевидно не знае какво да им предложи.

Той започва все повече да губи респект и в политически партии от опозицията, защото за всички е видно, че се опитва да бави нещата, да търси някакви варианти на протакане. Причините може да са две. От една страна, той е под огромния натиск на различни крила от ГЕРБ. От друга, няма никакъв диалог с министър-председателя и с ръководството на правителството в оставка. Фактът, че много хора в момента отказват да бъдат министри в този служебен кабинет след управлението на ГЕРБ, не е просто диагноза, това е присъда.

"Служебният кабинет да не издъни хазната", казва в интервю за "Стандарт" Любомир Филипов, един от петимата участници във финансовия съвет, консултиращ правителството на Стефан Софиянски през 1997 г. Според него основният проблем, който служебното правителство трябва да решава, е изпълнението на закона за бюджета в тоя му вид, в който е приет от Народното събрание. В тези условия е много важно изпълнение на предвидените приходи, тъй като има реална опасност в положение на междувластие да има пробив в приходната част. Друга важна задача е да се поддържа сегашното ниво на фискалния резерв. Голямо предизвикателство е своевременното осигуряване на парите, които са предвидени в бюджета, за увеличение на пенсиите и изпълнение на останалите социални плащания. Филипов прогнозира, че натискът от улицата срещу обедняването ще продължи. 

"Вехти номера в нов целофан", коментира "Стандарт". Падането на кабинета "Борисов" точно сега изненада партийните щабове. Те трябва на пожар да редят своите листи за следващия парламент. Протестите разпердушиниха политическите пасианси на старите шамани. Избуява очакване, че под прожекторите ще изскочат нов тип политици. Те трябва да са добри специалисти и експерти, адекватни на ситуацията. Защото същността на протеста е в голямата пропаст, която разделя хората от улицата и уж техните избраници в парламента. Те говорят на различен език, а народът вече усети силата си. И няма да се поколебае пак да излезе на улицата, ако се окаже, че в новия парламент уж има нови лица, но те са същите безполезни фикуси като старите.

"Фатално ще е за "Козлодуй" целият й ток да отива за бита, а НЕК да не плаща", предупреждава в интервю за "24 часа" Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Той изразява готовност централата да даде всичкия си ток на потребителите, но поставя под въпрос гарантирането на безопасността, както и инвестиционната политика, за да се удължи животът на 5-и и 6-и блок. За битовите потребители цената от АЕЦ е 44 лв. за мегаватчас, а себестойността е 54 лв. Всеки може да сметне - 14 млрд. киловатчаса произвежда "Козлодуй" при цена под себестойност. При това положение няма да има ефекти, а ще има дефекти. В момента НЕК дължи на "Козлодуй" 300 млн. лв. и централата не може да черпи ресурса, който е създала, за да стимулира потребителите и да гарантира безопасността.

"Работници сменят учителите в 11-и и 12-и клас", обявява в интервю за "Труд" заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя посочва, че тази година ще има 245 професионални паралелки в областите машиностроене, електротехника, хранителна и минна промишленост, селско и горско стопанство. Това са сектори, които са най-нежелани от учениците, но които след това гарантират работни места. Часовете, в които се преподава професия, ще се съставят по конкретните изисквания на работодателите. До 11-и клас теорията и учебната практика ще се водят от учителите. В 11-и и 12-и клас практиката и теорията ще се водят от работодателите - инженери, икономисти, водещи работници, обяснява Дамянова. Тя очаква бизнесът да се включи в модела на партньорство с гимназиите.