Новини БГ

Шествие "Планината и морето са в сърцето!" ще има днес в пет града

2013-02-14 08:35:50
"Планината и морето са в сърцето!" е мотото на поредния четвърти граждански протест в защита на Черноморието и национален парк Пирин. Тази вечер в идентичен час за мирни протестни шествия ще се съберат граждани на пет града в страната – София, Пловдив, Русе, Бургас и Трявна.

"Нека да сме заедно на най-големия протест, защото до момента за Иракли и Черноморието не се прави нищо! Само ни замазват очите с безсмислени действия и празни обещания и в същото време искат да ни отнемат и изсекат Пирин," призовават организаторите от коалиция "За да остане природа в България" на фейсбук страницата на събитието за столицата, на която до момента са заявили присъствие близо 1 600 души.


Сборният пункт този път е началото на пешеходната зона на бул. "Витоша" (от т.нар. "Аптека"), като след това шествието ще се отправи към парламента.

"В деня на виното и любовта, отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона!", се казва в поканата, разпространена през социалните мрежи в интернет. Организаторите призовават всеки да  закачат хартиено сърце на ревера като израз на обич към природата.

Природозащитниците настояват да бъде разгледано внесеното в парламента и правителството тяхно предложение с шест конкретни стъпки, които да гарантират дългосрочното опазване на Черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи – Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между н.Шабла и гр.Каварна, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Карадере, Иракли-н.Емона, Поморийско езеро, Мандра-Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Дяволското блато, р.Караагач-Корал.

Ораганизаторите напомнят, че идния вторник (19 февруари) Висшият експертен съвет към екоминистерството ще разгледа предложение на кмета на община Банско, което позволява застрояване на 65% от цялата територия на Национален парк Пирин. "Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зона Банско е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, на концесионера се дава възможност да изгражда хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Пирин, сред вековните гори, заради които планината е обявена за национален парк," алармират от коалицията.

Исканията на природозащитниците

За мораториум върху промяната на предназначението на горски и поземлен фонд и върху издаването на строителни разрешения в зоните от екологичната мрежа Натура 2000 по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието, настояват от коалицията.

Законовите промени,с които може да се прекрати разграбването и унищожение на природния ресурс в района и в България, според природозащитниците са:
– отпадане на изключенията за застрояване на дюните;
– промяна на Закона за устройство на територията, за да се въведе възможност за обжалване на подробните и на общите устройствени планове от гражданите в съответствие с Орхуската конвенция;
–прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000;
– държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии;
– МОСВ да издаде заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море;
– Заповедите да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 01.01.2008 г.

От "За да остане природа в България" настояват още Министерство на земеделието и храните и Прокуратурата в срок от 1 месец да развалят всички сделки с държавни имоти, сключени след 1.01.2008 г., в които попадат дюни. МРРБ в срок до 3 месеца да осигури реално прилагане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие като отрази в кадастралните карти дюните и зоните А и Б.