Новини БГ

Пенсионери в Пловдив протестират, искат увеличение на пенсиите

2012-10-25 16:13:01

Стотици пенсионери се събраха на протест в Пловдив. Те искат преди приемането на Бюджет 2013 Министерският съвет да увеличи пенсиите у нас с 20 на сто от началото на следващата година.

Митингът беше организиран от "Съюз на пенсионерите - 2004" и се състоя пред Централна поща в Пловдив.

Възрастните хора смятат, че планираното увеличение от 9.3 на сто е недостатъчно и призовават правителството да се съобрази с инфлацията в страната.

Според доц. Емилия Йочева, председател на "Съюз на пенсионерите - 2004" в Пловдив, стандартът на живот на възрастните хора няма да се подобри с предвиденото увеличение на пенсиите с 9.3 на сто.

Тези проценти не могат да покрият само повишаването на цените на стоки и услуги в резултат на 13-процентовото увеличение на тока от 1 юли тази година, отделно от натрупалата се инфлация за последните три години, коментира доц. Емилия Йочева, председател на съюза.

„Оставка" и „Всеки ден ще е така до победата" скандираха пенсионерите.

Те обвиниха правителството в лъжа. Председателят на Съюза на запасните офицери полк. Сотир Докторов заяви пред протестиращите, че максималната пенсия в Гърция е 2100 евро , а България не може да осигури достойни старини на възрастните хора.

Основното искане на пенсионерите е за приемане на "Закон за възрастните хора". Той трябва да регламентира ежегодно осъвременяване на пенсиите чрез преизчисляване върху средния осигурителен доход и индекса на инфлацията.

Законът за възрастните хора трябва да гарантира и ефективно здравеопазване със свободен достъп до специалисти без потребителска такса.