Новини БГ

Президентът Плевнелиев е на посещение в Израел и Палестина

2012-10-22 06:57:09
Президентът Росен Плевнелиев ще посети Държавата Израел и Палестинската автономия, съобщи пресслужбата на държавния глава. 

На 22 и 23 октомври президентът ще бъде на държавно посещение в Държавата Израел. Визитата на българския държавен глава е продължение на активния политически диалог на най-високо равнище между България и Израел, уточнява прессекретариатът.

Президентът Плевнелиев ще се срещне със своя израелски колега Шимон Перес, с когото ще направят преглед на двустранното партньорство във всички сфери – политическо и икономическо партньорство и сътрудничеството в сферата на сигурността. По време на срещата ще бъде обсъдено и развитието на близкоизточния мирен процес.

Президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит и ще положи венец в мемориала "Яд Вашем" в памет на жертвите на холокоста. Държавният глава ще се срещне и с председателя на Кнесета Реувен Ривлин.

През втория ден от визитата си в Израел българският държавен глава ще се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху. Предвидени са посещения на Росен Плевнелиев в технологичния парк в Йерусалим и в научноизследователския център "Вайцман" в Тел Авив.

В Тел Авив Росен Плевнелиев ще се срещне и с представители на българската общност в Израел.

След посещението си в Израел президентът продължава визитата си в Палестинската автономия. Там той ще положи венец пред гроба на Ясер Арафат и ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Аббас. Двамата ще обсъдят перспективите за развитието и задълбочаването на двустранните българско-палестински отношения. В присъствието на президентите Плевнелиев и Аббас ще бъдат подписани двустранни документи в областта на земеделието и храните, за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, както и Работен план за прилагане на Протокола за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на труда на Палестинската власт.