Новини БГ

Гърците - ядосани на Меркел

2012-10-06 07:15:16

Гърците не се готвят да посрещнат германския канцлер Ангела Меркел с мед и масло, пише френският в. "Фигаро" по 
повод обявената визита на канцлерката за вторник.

Това ще бъде първото посещение на Меркел в Атина от пет години насам. То последва изявление на гръцкия премиер Андонис Самарас, че парите на Гърция ще стигнат до ноември.

Броени часове след като стана ясно, че Меркел идва в Атина, основните гръцки синдикати призоваха за четиричасово спиране на работата и за голям митинг пред парламента, точно по времето, когато там ще е Меркел, отбелязва БТА.

В социалните мрежи път заваляха ироничните коментари. "Меркел ще трябва да си доведе свои сили на реда, защото гръцките полицаи много ще й се зарадват", пише в един от коментарите.

"Меркел ще трябва да свали дебелото си сако и прекалено дългия си панталон, защото при нас е доста напечено", гласи друго изявление в мрежата. "Внимание, шефката идва! Всички на улицата да й се поклоним!", се казва в ироничен призив в интернет.

Георгос Деластик, гръцки политически анализатор, посочва, че визитата на Меркел се възприема в Гърция като провокация, подобна на визитата на Адолф Хитлер във Франция след поражението й през 1940 г.