Новини БГ

Билетите за влак скачат с до 10% от 2013 г.

2012-08-08 13:45:12

Билетите за пътуване с влак ще поскъпнат с до 10% от 1 януари 2013 г. Това съобщи пред Investor.bg председателят на борда на директорите на БДЖ Холдинг Владимир Владимиров.

Той поясни, че през октомври ръководството на железницата ще вземе окончателно решение с колко точно ще бъдат увеличени цените на жп билетите.

„Ще бъде изготвен експертен анализ. Възможно е увеличението да е и с 3%, но при всички положения поскъпването няма да е с повече от 10%“, коментира Владимиров.

Промяната в цените на билетите е част от мерките за преструктуриране на холдинга с цел финансовото му оздравяване.

Преди дни станаха ясни част от промените, които ръководството на холдинга представи на Министерство на финансите във връзка със съкращаването на разходите си и увеличението на приходите си. Владимиров заяви, че към края на август ще бъде направена допълнителна пълна актуализация на посочените мерки и към началото на октомври ще бъдат ясни на обществеността. Той увери, че повече промени в дружествот  след това не се очакват.

Последното повишение на цените за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация беше от началото на декември средно с 15 на сто. Още тогава беше съобщено, че увеличаването на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на националния железопътен превозвач предприема за ускоряване на реформите в дружеството.