Новини БГ

Подкупват ромите в Ягодово да станат граждани. 1 глас=20 лева

2012-07-29 13:52:19

20 лева за глас са предлагани на ромите от махалата в Ягодово.

Днес жителите на населеното място гласуват на референдум дали искат селото да остане в община Родопи или да се присъедини към Пловдив. 

Денят на референдума е белязан от ниска избирателна активност. До 14 часа са гласували 560 души. 

Минимум 1364 жители на Ягодово трябва да подадат своя вот, за да бъде зачетен днешният референдум – толкова, колкото са излезли до урните на последните избори. 

Масово обаче жителите бойкотират референдума. Тези, които не искат отделянето на селото, не излизат да гласуват. 

„Идваха да ни купуват, даваха по 20 лева за глас”, разказа пред Dnes.bg жена от махалата в Ягодово. 

Четирима души от селото са арестувани за побой на двама роми от „Изгрев”, които обикаляли ягодовската махала, за да пазаруват гласове. 

„Кавгата е прераснала в сбиване, а единия от двамата пострадали е със счупени ребра”, съобщиха от полицията в Пловдив. 

„Дадоха ми 50 лева и ми предложиха да събера 200 гласа роми срещу 5000 лева”, разказа Асен, който е жител на махалата в Ягодово. Мъжът отказал. 

„В 12 часа в ромската махала получихме сигнал, че заместник-председателят на пловдивския общински съвет Радослава Ташкова от ГЕРБ, заедно с Ива Гешева, която е застъпник на община Пловдив, са агитирали ромите в заведение на махалата да гласуват за присъединяването, проверихме на място и сигнала се оказа истина, сега подаваме жалба до Общинската избирателна комисия”, заяви Иван Инджов, който е наблюдател на референдума.
 
Настроенията на ягодовци са да останат в „Родопи”.

Хората се притесняват, че ако минат към Пловдив, селото ще стане част от пловдивския район „Източен”. Първото по рода допитване приключва в 19 часа.