Новини БГ

Костов не се страхува, ако ДСБ е аут от парламента

2012-06-29 08:31:16

Иван Костов не изпитвал и грам страх, ако ръководената от него партия Демократи за силна България не влезе в следващото Народно събрание.

Платформата на ДСБ била фокусирана към определени хора, с конкретни възгледи и идеи, които би трябвало да разпознаят себе си, обясни той спокойствието си пред БНТ.

На въпрос дали би се откъснал от политическата си кариера и да се посвети на някаква друга кауза, лидерът на тъмносинята партия отговори категорично, че се отдал на политиката.

"Аз съм се отдал на политиката, но не е там въпросът. Въпросът е: Срещу какво участваш във властта? Трябва ли да участваш във властта, за да постигнеш нещо за себе си?", коментира със серия запитвания Командира.

Лидерът на ДСБ е категоричен, че в никакъв случай политикът не трябва да участва в управлението на държавата заради личната си изгода. По този начин се опорочавала самата власт.

Костов беше далеч по-конкретен в оценката си за работата на Висшия съдебен съвет, давайки лоша оценка.

"Напоследък много хора биват оправдавани, явно на две нива функционира нашата съдебна система. Едното ниво е за определени хора, второто ниво е за правосъдие на обикновените. При много случаи този ВСС прикри свои членове за нерегламентирани контакти", заяви Костов.

Той даде за пример случая с оправдаването на Красимир Георгиев, по-известен на обществеността като Красьо Черния.

Костов припомни оценката на американския посланик Джеймс Уорлик, който преди време заяви, че в България има правосъдие за бедни и богати. Това обаче не означавало, че у нас няма справедливост.

Според лидера на ДСБ шансовете предстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия да е последен не са оптимистични.

"Ние трябва да направим така, че този доклад да е последен, защото този мониторинг е унизителен за България. След нас в ЕС е приета Хърватия, а за нея няма мониторингов доклад, което означава, че тя е много по-близка и много по-прилагаща европейските правила и норми от нас", посочи още той.