Новини БГ

Къщи има - гости нема! Пак протест, но в защита на Закона за горите

2012-06-20 13:55:17

Добре организирани групи, съставени предимно от възрастни хора, от курортни населени места в Рила, Пирин и Родопите протестираха  по обед в София срещу "екологичния рекет" и в подкрепа на промените в Закона за горите, които президентът върна за доразглеждане в парламента.

По време на протеста депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който подкрепи множеството, изрази несъгласието си с наложеното от президента вето върху Закона за горите и заяви, че не вижда нищо противоконституционно в закона.

Той посочи, че и президентът, и "младите, които излязоха на Орлов мост", са били подведени и не са разбрали същността на закона.

Същността на закона обаче явно не беше разбрана и от голяма част от събраното пред Народното събрание множество. Някои не бяха словоохотливи и внимаваха какво и как говорят, други отказваха да бъдат снимани. Трети обаче охотно заставаха пред камерите и признаваха открито, че са "пратени" на протеста, "за да не вземат еколозите горите"Кои са екорекетьорите?", "Какво сте дошли да защитавате", "Кой ви организира?" и "Как ще ви вземат горите" останаха без ясен отговор. 

"Ветото на закона за горите трябва да бъде отхвърлено от всички депутати", каза пред журналисти Филип Цанов от Национална гражданска коалиция "Природа за хората и регионите".

"Трябва да го отхвърлят, за да докажат, че милеят и искат тези райони с безработица, която е почти 40 %, да се развиват по някакъв начин"Долу ръцете от Банско", отказа да разговаря с журналисти, а ги препрати към "организатора на групата". Оказа се, че това е местен хотелиер, който призна, че има "много организатори" от местни туристически дружества, хотели и други "организации", които отказа да назове. Други хора не пожелаха да кажат откъде са, но споделиха, че са организирани от местните власти.

Голяма част от хората обаче предпочетоха да останат под сянката на дърветата около хотел "Радисън". Други дори не пожелаха да слязат от автобусите, паркирани в сенчестата част на паркинга до Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски"Къщи има, гости нема. Летото нема кой да дойде при нас, те идват хората заради ските зимата".

Жените споделиха, че не се притесняват, че горите ще бъдат изсечени.

"А що да не се сече гората? Цял живот се сече гората, една се сече, друга се сее. Нищо й няма на гората", каза една от тях.