Новини БГ

Германия: Испания може да подкрепи банките без помощ от ЕС

2012-05-18 11:30:15
Германия е уверена, че Испания може да помогне на изпадналите в затруднение банки, без да прибягва до помощ от Европейския съюз, заяви говорител на германското финансово министерство, цитирана от "Франс прес".

В момента нямаме причина да се съмняваме, че Испания ще успее да преодолее кризата със собствените си средства, каза Зилке Брунс.

На въпрос дали страната е поискала достъп до европейските спасителни фондове, заместник-говорителят на правителството Георг Щрайтер отговори, че няма информация по въпроса.

Брунс уточни, че испанският финансов министър Луис де Гиндос е представил плана на Мадрид за разрешаване на проблемите в банковия сектор на срещата на Еврогрупата в понеделник. "Испания ясно показа готовност да поправи ситуацията и да се справи с предизвикателствата със собствените си средства. Испания е уверена, че се справя със ситуацията убедително", допълни тя.

В четвъртък международната рейтингова агенция Moody'sпонижи рейтинга на 16 испански банки заради ефектите от рецесията и намаленото доверие на кредиторите към държавата.

В същия ден продължи потъването на акциите на голямата испанска банка "Банкиа" заради публикация, че са изтеглени 1 млрд. депозити от нея. След опровержението цената им се върна до спад от около 13%.