Новини БГ

Сюжет ала "Ние ги хващаме, те ги пускат" в Пловдив

2010-08-08 17:53:17

Сюжет от известния до болка сценарии "Ние ги хващаме, а те ги пускат" се разигра в Пловдив.

Поводът – двама българи, които решили, че могат по лесен начин да спечелят пари.

Сумата – 60 000 евро. Начинът на присвояване – инсцениране на грабеж.

Подобна инсценировка е направил 39-годишен софиянец, който в понеделник подал сигнал в пловдивската полиция, че е бил ограбен на отбивката преди Скоблева майка под тепетата.

Той разказал на полицаите, че слязъл да се облекчи и освежи. Тогава зад гърба му спрял лек автомобил и мъжки глас му заповядал да не се обръща, защото ще бъде убит. Друг мъж се качил в мерцедеса на потърпевшия, след което двата автомобила потеглили в посока Пловдив и оставили софиянеца на пътя.

"Пострадалият" разказал на униформените, че в колата имало 8000 евро, мобилни телефони и документи.

Парите били от продажбата на коня му в Истанбул, където преди дни се провели конни състезания и откъдето се връщал със своя колега от Шумен. 

„Всичко разказано се оказа пълна лъжа и десетки колеги работиха от началото на седмицата денонощно, за да разкрият грабежа, който се оказа една инсценировка". Това съобщи пред Dnes.bg директорът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Той обясни, че в действителност в Истанбул двамата българи трябвало да получат от свой познат сумата от 88 000 евро, които да предадат на мъж от Севлиево.

Поръчителят им бил предложил да си поделят парите и в България да инсценират грабеж, за да оправдаят липсата им. Заговорът им обаче не успял. В дома на софиянеца са намерени част от парите – 60 000 евро, вероятно разликата до 88 000 евро е останала за човека, дал идеята за инсценировката в Турция.

Снощи двамата измамници са били арестувани, но тази вечер ще бъдат освободени от ареста.

"Лъжесвидетелстването не е тежко престъпление и затова няма да се вземе най-тежката мярка "задържане под стража", обясни още Тодор Чонов.

От Пловдив случаят ще бъде предаден на прокуратурата в София.