Новини БГ

Няма да има проверки за имущество по анонимен сигнал

2012-04-27 06:54:13
Проверката на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да не може да се образува по анонимен сигнал, решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Заседанието на парламента приключи в 23.44 ч. по настояване на ГЕРБ. След поименна проверка на кворума и опити от страна на опозицията заседанието да бъде прекратено по-рано, депутатите успяха да приемат няколко текста как ще бъде установявано незаконно придобитото имущество.

Ще се проверява несъответствие над 250 хиляди лева между притежаваното имущество и получените доходи. Проверката започва след привличане на обвиняем по дадено престъпление. Спорове предизвика и текстът, който предвижда процедурата да се задейства и при административно нарушение, при което е придобита облага над 150 хиляди лева.

Проверката ще обхваща периода 15 години назад. От опозицията се опасяват, че законът може да се използва за репресии на граждани, бизнесмени и политици.

Според управляващите законът е съобразен с евроизискванията. От ГЕРБ се надяват законът да бъде приет до началото на май, за да бъде включен в предстоящия доклад на Брюксел.

Държавните и общинските органи или длъжностните лица, на които по служба е станало известно, че е придобита облага от административно нарушение на стойност над 150 хил. лв., са длъжни незабавно да уведомят директора на съответната териториална дирекция на комисията и да му изпратят материалите по преписката, беше записано в закона.

Допуснато беше гражданите също да уведомяват комисията. От закона отпадна предложението комисията да образува производство за установяване на имущество, притежавано или контролирано от физическо или юридическо лице, за което може основателно да се предполага, че е придобито от престъпление на друго лице, привлечено като обвиняем за престъпление.