Новини БГ

Родители спряха шофьор на автобус с алкохол в кръвта

2012-04-17 11:31:57

Шофьор на автобус с 0.7 промила алкохол в кръвта бе спрян от притеснени родители, чиито деца трябваше да бъдат закарани на „зелено училище” в Трявна, съобщи bTV.

Един от родителите карал случайно зад автобуса, с който трябвало да пътуват и децата му.

Мъжът се усъмнил в състоянието на водача заради неадекватните маневри, които рейсът правил на пътя. Родителят веднага се обадил на спешния телефон 112.

Пред столичното 18-то училище шофьорът на автобуса Йордан Христов бе проверен от полицията и дрегерът установил, че има 0.7 промила алкохол в кръв, което е с две десети повече от допустимото.

Управителят на фирма „Ролита”, която е наета да превози децата, също проверил шофьора със служебния дрегер. „Фирмената машинка” обаче не отчела наличие на алкохол в кръвта на Христов.

Шофьорът на автобуса отказал да подпише и акта на ДАИ, в който били установени три неизправности на возилото – счупен мигач, откачен калник и нередности на тахошайбата.

След като полицията взела книжката на шофьора, той отишъл да даде кръвна проба. Преди това Христов обясни пред bTV, че не е пил алкохол, а отчетените промили били заради лекарства, които вземал. Досега Христов е бил изряден и не е имал нарушения.

В крайна сметка децата отпътували за Трявна с друг автобус, управляван лично от управителя на фирмата.