Новини БГ

Прекратяването на огъня в Сирия влезе в сила

2012-04-12 05:24:09
Дългоочакваното прекратяване на огъня влезе в сила тази сутрин на цялата територия на Сирия в съответствие с плана на международния пратеник Кофи Анан, който призовава сирийската армия и бунтовниците от опозицията да прекратят насилието, предаде ДПА, като се позова на сирийски активисти.
Активисти на опозицията са съобщили за Асошиейтед прес, че след влизането в сила на примирието на територията на Сирия е настъпило затишие - за пръв път от месеци на непрекъснато ескалиращо насилие.
Примирието се спазва във всички горещи точки на избухналия преди 13 месеца конфликт - централните провинции Хама и Хомс, северните райони Идлиб и Алеп, столицата Дамаск и предградията към нея, и Дераа и Деир аз Зур в южната част на страната.
Тази нощ сирийското правителство уведоми специалния пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Кофи Анан, че ще спазва започналото днес прекратяване на огъня, но си запазва правото да отвърне на всяко нападение на бунтовниците. 
Свободната сирийска армия, съставена предимно от дезертьори от армията на режима, също обяви, че ще спазва примирието. 
Според АП липсата на единство сред опозицията, както и твърдите намерения на режима в Дамаск да се задържи на власт на всяка цена, засега не позволяват да се изключи вероятността за провокации. 
Засега не е ясно дали опозицията ще се въздържа и от протестни действия, след като армията се оттегли в казармите.
Режимът разполага и с цивилни въоръжени милиции на територията на цялата страна, които действат под контрола на службите за сигурност. А това според АП е предпоставка въпреки примирието отново да се стигне до насилие, ако протестните демонстрации започнат да заливат големите градове в страната. 
Агенцията посочва, че след настъпилото затишие основната цел е примирието да бъде стабилизирано и да се пристъпи към следващата стъпка от плана на Кофи Анан - диалог между режима и неговите противници, пише БТА.