Новини БГ

Радиоактивен йод от Фукушима в кафяви водорасли по бреговете на САЩ

2012-04-10 07:20:01

Радиоактивен йод бе открит в кафяви водорасли по американското западно крайбрежие след инцидента с атомната централа Фукушима, който бе предизвикан от земетресение и цунами миналата година, предаде БГНЕС.

Вече бе известно, че радиоактивен йон 131 (131-I), съдържащ се в атмосферата, е преминал в минимални количества през Тихия океан след аварията.

Морски биолози от Калифорнийския държавен университет откриха радиоактивен изотоп в морските кафяви водорасли, които са едни от растенията, които най-силно натрупват йод. Ние измерихме съществени, но както изглежда безвредни нива радиоактивен йод в тъканта на гигантските кафяви водорасли Macrocystis pyrifera, каза авторът на изследването Стивън Манли.

Той посочи, че макар количеството да е безопасно за човека, то може да засегне някои риби, тъй като те имат щитовидна жлеза, която използва йод.

При аварията, която сполетя атомната централа Фукушима на 220 км североизточно от Токио, имаше изтичане на радиация на голяма площ, като част от нея бе в морето, въздуха и хранителната верига седмици и месеци след катастрофата.