Новини БГ

Гръцкият финансов министър е новият председател на ПАСОК

2012-03-15 07:04:47

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос обяви, че ще подаде оставка, след като бъде избран за председател на социалистическата партия ПАСОК в края на тази седмица, предаде ДПА.  

В интервю за телевизия Алфа, което бе излъчено снощи, Венизелос увери, че е изпълнил своите ключови задачи в правителството, като включително е направил необходимото за отпускането на втория международен пакет за Гърция на стойност 130 милиарда евро с цел спасяване на страната от изпадане в неплатежоспособност.  

Очаква се гръцкият финансов министър да бъде избран безпроблемно за председател на ПАСОК на предстоящите в неделя вътрешнопартийни избори, на които ще е единственият кандидат.  

Венизелос възнамерява да води гръцките социалисти на предстоящите в края на април или началото на май парламентарни избори в страната.  

След като спечели предишните такива избори - през октомври 2009 г. - с 44 процента, ПАСОК има в момента подкрепа от едва 15 процента според проучванията на общественото мнение.  

Електоралната база на социалистите намаля значително през последните малко повече от две години, които бяха белязани от тежка икономическа и финансова криза в Гърция, пише БТА.