Новини БГ

Нели Бонуса остава?

2012-02-20 07:39:21

Шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Нели Нешева, която подаде оставка преди дни, има огромни шансове да запази поста си на шеф на здравната каса, въпреки че подаде оставка в петък, след като й я поиска Бойко Борисов, показва проверка на в. „Преса”.

Зад Нешева застанаха Българският лекарски съюз и ръководството на здравната комисия в парламента. Във вторник депутатите от ГЕРБ ще обсъждат дали да я освободят от поста след скандал, че е взела над 12000 лв. бонуси за 2011 г.

„Вече получаваме отворени писма в нейна защита от пациентски и съсловни организации. Чуват се много гласове в подкрепа на Нешева, която пое НЗОК в критичен момент през 2010 г. Тогава не беше ясно дали ще стигнат парите за болниците, а тя стабилизира системата”, каза шефката на здравната комисия Десислава Атанасова. По думите й моментът не е добър за смяна на ръководството, защото се подписват договорите и се разпределя бюджетът на касата в размер на над 2,6 млрд. лв. „За бонусите на Нешева има законово основание, но тя ще дари парите. Като морален акт подаде оставка. Ние би трябвало да й отдадем значимото, да простим”, каза Даниела Дариткова, зам.-шеф на Парламентарната комисия по здравеопазване, също депутат от ГЕРБ. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов пък заяви, че моментът е крайно неподходящ за смяна на директора на касата.

Припомняме, че по повод скандала с взетите „бонуси” от д-р Нели Нешева и служители на касата, премиерът Бойко Борисов й поиска оставката. Малко след това, от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев Нешева депозирала оставката си.