Новини БГ

Днес е Световният ден за борба с рака (графики)

2012-02-04 14:56:33
На днешния ден (4 февруари) преди 12 години в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и решение датата да бъде обявена официално за Световен ден за борба с раковите заболявания и тяхното откриване, лечение и превенция.

Мото на кампанията тази година е "Ракът може да бъде предотвратен", а всички организирани събития са насочени към популяризирането на превенцията.

Според изчисления на Националния раков регистър в България общата заболеваемост в България е по-ниска от средната за Европа, но въпреки това в страната над 100 души се разболяват всеки ден, а над 18 000 умират от онкозаболявания годишно.

Основният проблем е, че българските пациенти най-често се диагностицират във втори или вече трети стадий на болестта.

В световен мащаб раковите заболявания са водеща причина за смъртността. Черната статистка регистрира, че всяка година над 12 милиона души получават страшната диагноза рак, а повече от половината не успяват да се излекуват (7,6 млн. души умират).

Експертите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще изгубят живота си заради онкологични заболявания.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се предвижда и повишаване на броя на хората с онкопроблеми.


Лекарите алармират, че около 40% от раковите заболявания все пак могат да бъдат предотвратени. Мотото "Ракът може да бъде предотвратен" се съсредоточава върху това как рискът за развитие на болестта да бъде сведен до минимума си.