Новини БГ

ЕС официално одобри петролно ембарго срещу Иран

2012-01-23 17:53:31

Страните от Европейския съюз официално одобриха налагането на петролно ембарго срещу Иран като част от санкциите заради ядрената програма на Техеран, предадоха световните агенции.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг определи мярката като част от "безпрецедентен пакет от санкции", посочва Асошиейтед прес.

"Според мен това показва решителността на ЕС по този въпрос", каза Хейг.

 

Според дипломатически източници мерките, приети от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, включват незабавно ембарго върху нови договори за суров петрол и петролни продукти, а вече сключените договори ще могат да се изпълняват до юли.

Иран твърди, че ядрената му програма е предназначена изключително за мирни цели. Мнозина представители на международната общност обаче се опасяват, че страната се опитва да разработи атомно оръжие, припомня АП, цитирана от БТА.

В САЩ отдавна са наложени санкции, забраняващи практически всякаква търговия с Иран.

През ноември след доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се твърди, че Иран е извършил изпитания, свързани с „разработването на ядрено устройство“, САЩ, Канада и Великобритания обявиха нови санкции.

Неотдавна Барак Обама подписа закон, забраняващ достъпа до американските финанси на чужди компании, които работят с иранската централна банка. 

Над половината от приходите в бюджета на Иран са от износа на суров петрол. На ЕС се падат около 17% от иранския петролен износ.

В края на декември Иран заплаши да затвори Ормузкия проток, ако западните страни наложат ембарго върху износа на ирански петрол.

Ормузкият проток е разположен на южните брегове на Иран и е от голямо стратегическо значение, тъй като съединява Персийския и Оманския залив. През него преминават над 40% от световните морски доставки на петрол.