Новини БГ

Плевнелиев и Попова полагат клетва пред Народното събрание

2012-01-19 06:11:35

На официална церемония в Народното събрание от 10.00 часа новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, ще положат клетва пред парламента.

На церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус, на институции. Поканен е и Негово светейшество българският патриарх Максим.

По всяка вероятност на церемонията обаче няма да присъства вицепрезидентът Ангел Марин, който преди седмица върна своя орден "Стара планина" след размяна на реплики с премиера Борисов.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист.

 

След това четвъртият демократично избран президент Росен Плевнелиев ще направи първото си обръщение като държавен глава пред Народното събрание.

След като на практика Плевнелиев положи клетва, до неделя на практика България ще има двама президенти.

Реално обаче официалното встъпване на Плевнелиев в длъжност ще стане в неделя - 22 януари.

С 21 артилерийски салюта ще бъде отбелязана смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

След това церемонията ще продължи в президентството, където президентът Георги Първанов ще предаде поста на новия държавен глава Росен Плевнелиев.