Новини БГ

Бившият шеф на Софийски имоти получи 4 години затвор

2012-01-13 14:11:07
Софийският градски съд (СГС) призна за виновен бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев и го осъди на четири години затвор по едно от седемте дела за т. нар. скрита приватизация на Столичната община. Останалите девет подсъдими - бивши членове на съвета на директорите, бяха обявени за невинни. Добрев беше обвинен преди 3 години за безстопанственост и за две неизгодни сделкии, сключени с неговия подпис през 1999 и 2000 г. Общата щета, нанесена на "Софийски имоти", е за над 365 000 лева.. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Освен четирите години затвор, Добрев е наказан и със 7-годишна забрана да заема обществени длъжности.

"Присъдата ми се дължи на предстоящия доклад на Европейската комисия. Изненадах се от това, че при един и същи характер на обвинение, по някои от тях е виновен, а по други – не, а и в трите случая става въпрос за оценки на вещи лица, които са изготвяли експертизи по делото", заяви Добрев, след изчитането на присъдата, цитиран от агенция "Фокус". 

"Явно грешките на съда се оправят на следваща инстанция. Аз мисля, че след доклада от февруари напрежението ще падне и за останалите дела, съдът ще с е придържа към правото, а не към политическата ситуация. В неподходящ момент излезе първия резултат. Това, което се случва с всички дела около "Софийски имоти", няма общо с правото", коментира Добрев.

Според  него тези дела са свързани с прогрес в кариерата на много магистрати, които са се издигнали след гледането им, като например трима прокурори, независимо в коя област. Добре смята, че останалите подсъдими от борда на директорите са в залата, за да може това дело да стане масовка и силно обществено и знаково.