Новини БГ

БДЖ чака по-добра 2012 г., убеден е Йордан Недев

2011-12-27 07:52:17

Очакваме следващата година да е по-добра за железниците от 2011 г., коментира за Investor.bgизпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Йордан Недев. Той посочи, че стремежът е като цяло холдингът да не е на загуба в края на 2012 г. Докато за 2011 г., по предварителни данни, загубите ще са общо около 26-27 млн. лева.

"Положителните очаквания за състоянието на железниците се основават на резулатите от започналите реформи в БДЖ с цел значително повишаване на тяхната ефективност. При пътническите превози, доколкото позволяват финансовите средства, ще се подобри обслужването на пътниците, което е предпоставка за увеличаване на техния брой", посочи Недев.

Той допълни, че цените на билетите на БДЖ ще продължат да са осезаемо по-ниски от тези на междуградските автобуси, затова не се очаква отлив на пътници, а евентуално тяхното увеличаване.

За това ще допринесат и новите модерни начини за продажба на билети, които сега се обмислят и ще бъдат въведени през 2012 г., смята шефът на БДЖ.

"Така че, имайки предвид и регламентираната държавна субсидия за „БДЖ Пътнически превози“ - заради социалната функция на дружеството, то би трябвало да приключи следващата година на нула", отбеляза Йордан Недев.

По думите му изпълнението на поръчката за изработване на 30 спални вагона от завод в Турция върви по график, като е преведена и втората вноска за тях. Очакванията са дори доставката да бъде изпълнена с около месец по-рано от договорения срок, като първата партида вагони може да пристигне още през март, а последната – през август.

Що се отнася до „БДЖ Товарни превози“, то прогнозите са дружеството, на което предстои приватизация, да завърши следващата година с малка печалба.