Новини БГ

Кунева реши: Ще е алтернатива със сдружение "България на гражданите"

2011-12-19 05:26:03
Бившият еврокомисар и неуспял кандидат за президент Меглена Кунева се обяви за алтернатива с новоучреденото си сдружение "България на гражданите", без да отхвърли варианта то да прерасне в партия, ако се наложи. След първия тур на президентските избори преди два месеца Кунева потвърди, че ще участва в политиката и даде знак, че гледа към неправителствена организация, а не "поредната политическа партия".

"Партия заради самата партия като инженерство не е по моя вкус", декларира тя на пресконференция днес, на която официално обяви сдружението и учредителите му.


На въпрос дали следващата й цел са парламентарните избори през 2013 г., бившият еврокомисар каза, че "създаването на партии, тъй като само те могат да участват в парламентарните избори, е инструмент", но като политик я интересува съдържанието. "Когато и ако ние напълним с необходимата интензивност съдържанието на всяка една политика, аз не се страхувам от избори, нито хората, които са с мен", заяви тя.

Попитана, ако направи партия, дали тя ще е опозиция или партньор на ГЕРБ, която също тръгна от гражданско сдружение, Кунева посочи, че е рано да се говори за коалиции при положение, че "към днешния момент не заявяваме каквито и да е партийни формулировки".

Сред 14-те учредители на сдружението е и бившият просветен министър от НДСВ в кабинета "Станишев" - Даниел Вълчев. "Нашето разбиране е, че България не се нуждае от поредната партия, а има нужда от дебат за това какво става в света и къде сме ние", каза той. "Не оставяйте с впечатление, че се срамуваме от думата "партия", ние се опитваме да направим нещо важно по смисъл, не толкова като форма", добави Вълчев.

Режисьорът Иглика Трифонова, която също е сред учредителите и беше в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Кунева за президент, каза, че ако в следващата година се стигне до решението сдружението да стане партия, тя не е сигурна за себе си, че ще запази участието си. "Всичко се случва, не гледайте така напред, защото е ограничително, желанието ни е за тази година да си дадем сметка", добави тя.

Цели и учредители:
"България на гражданите" си поставя за цел "да инициира и активно да участва в дебата за формулиране на националната кауза и националните приоритети на България". Кунева очерта пет предизвикателства пред България през 2012 г. - справянето с икономическата криза, липсата на позиция на България за промените в ЕС и бъдещето в еврозоната, необходимостта от сериозни реформи, укрепване на правовия ред и борбата с корупцията, както и гарантирането на правата на човека. По думите й сдружението ще търси обществен дебат по тези въпроси, като провежда срещи, подобно на предизборните й обиколки. Кунева покани в сдружението всички демократично мислещи граждани, "които в началото на 90-те години повярваха, че промяната зависи от нас, хората".
Сред учредителите са изпълнителният директор на издателство "Сиела" Веселин Тодоров, правозащитникът Йонко Грозев, ръководителят на обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева, блогърът Иван Стамболов, бившият зам.-министър в кабинета "Станишев" Мария Дивизиева (НДСВ).