Новини БГ

"Питай баща си", "Защото така казвам"...

2011-12-02 07:00:37
Съвременните жени подсъзнателно използват във възпитанието на потомството си същите фрази, които са чували в детството от своите майки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

"Защото така казвам", "Ще поживеем и ще видим" и "Питай баща си" са сред най-често използваните фрази от днешните майки.

Списъкът с 20 максими включва още познатите предупреждения "Внимавай да не извадиш нечие око с това" и "Не стой близо до телевизора, ще ти се развалят очите".

Проучването на "Мадър кеър", направено сред 2000 жени, показва, че две трети от съвременните дами са спирали насред изречението, улавяйки се, че звучат като собствените си майки.

Авторите на проучването са установили още, че както жените, така и мъжете използват умишлено добре познатите фрази, защото собственият им опит в детството е показал, че те дават резултат във възпитанието на подрастващите.

Над 50 процента от жените споделят, че са били шокирани, когато са установили, че звучат по абсолютно същия начин като майките си. Според 40 процента употребата на добре познатите максими е забавна.

Една на всеки пет дами открива с изненада, че прибягва до изрази, използвани от бабите и дядовците.

Над 30 процента от анкетираните жени признават, че употребяват фрази като "Затвори вратата, не си роден/а в плевня", въпреки че не разбират добре значението им.

Непонятните изречения обаче объркват и децата и те обикновено изпълняват казаното от родителите им. Други майки и бащи пък ги използват, защото нямат търпение да обясняват истинската причина за поведението си.