Новини БГ

Костов: Управляващите са твърде слаби, за да прокарат непопулярни реформи

2011-11-30 12:17:07
Управляващите са твърде слаби, за непопулярни действия. Това каза Иван Костов пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му ДСБ е предлагало да подкрепи реформи, когато цената им е била много по-ниска. Една от причините идеята да не бъде приета, допълни той, били президентските и местни избори.

Същевременно резултатите от вота показвали, че правителството няма подкрепата на мнозинството от избирателите, за да прави реформи.

Костов коментира, че управляващата партия е сама, опряна на вота на шепа ренегати в парламента, а система, при която управляващите правят опити за непопулярни реформи, подкрепени от тези ренегати е нестабилна и крие рискове.

Според него протестиращите имат основание, защото с тях не се е действало по коректен начин. ГЕРБ даде едни обещания на изборите, сключи едни споразумения със синдикатите и не изпълни нито едното, нито другото, обобщи той.

Лидерът на ДСБ посочи, че опитът в политиката показва, че реформите се прокарват в самото начало, а всяко правителство след 2.5 г. не може да прокарва непопулярни мерки.