Новини БГ

Снимка за спомен с бюлетината – глоба 1000 лв.

2011-10-30 11:41:58

С 1000 лева ще бъде глобен пловдивчанин, който се похвалил, че е снимал бюлетината, с която е гласувал на балотажа днес.

"Човекът твърдял, че бюлетината била прозрачна и искал да докаже това като я снима, но всъщност те са стандартни и тежат по 120 грама както на всички избори", обясниха от ОИК.

Пред всички секции в града под тепетата има опашки от гласоподаватели, а избирателната активност е рекордно висока.Към обяд 20% от пловдивчани са упражнили правото си на глас.

Над 50 сигнала за купуване на гласове са постъпили от вчера по обед до днес в полицията в Пловдив, потвърди директорът на областната дирекция на МВР Тодор Чонов.

 

Най-сериозен е сигналът за търговия в вот в "Столипиново", за който Dnes.bg съобщи първи, където на избирателите се предлагали между 25 и 60 лева. Прокуратурата се е заела със случая.

 

Иначе един от основните проблеми в Пловдив е масовото неявяване на членове на секционните комисии тази сутрин.

"1000 от членовете на секционните комисии в Пловдив се отказали да работят на балотажа, а тази сутрин не се явиха 35 души и се наложиха спешни замени", съобщи председателят на ОИК-Пловдив Илиян Иванов.

В 13-та секция в училище "Климент Охридски" изборите са започнали с един час закъснение. Причината е неявяването на председателя и заместник-председателя на комисията.

Докато се разберат кой ще замести неявилите се членове, избиратели са били принудени да чакат пред урните, без да могат да упражнят правото си на глас.

"Образува се опашка от гласоподаватели, една жена гонеше влак за София и не можа да гласува", разказа пред Dnes.bg секретарят на 13 СИК Емануела Крачунова.