Новини БГ

Плевнелиев мънка, не иска да е президент, отсече Станишев

2011-10-13 07:25:48
Победата на президентските избори е нашата цел, не балотаж, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за БТА.

Според него балотажът вече е ясен – Росен Плевнелиев и Маргарита Попова срещу Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.  

Вотът за Калфин–Данаилов е протестен вот срещу самозабравянето на управляващите, смята лидерът на БСП.

За да спрем похода на ГЕРБ към властта, се нуждаем от мощна анти-ГЕРБ вълнà, от наказателен вот, който да отрезви управляващите, посочи Станишев. 

Най-важното е на тези избори българите да се отърсят от страха и да вземат съдбата си в своите ръце, заяви той.

Сергей Станишев отбеляза, че на президентските и местните избори БСП залага на личности, на хора с визия за решаването на проблемите в страната.

"Стефан Данаилов влезе в тази битка, за да даде кураж и надежда на хората. И го направи, както го правят големите пълководци – дръпна една емоционална реч, разпали вярата в сърцата на хората и застана сред предводителите на армията", добави Станишев. 

Влизането му в предизборната битка измени курса на всички събития, които чертаеха анализаторите, каза лидерът на БСП.

„Стефан Данаилов е легенда, обичан е от милиони българи, идол е на няколко поколения. Той може да бъде майор Деянов, Димитър Касабов, може да влезе в десетки други роли. Но в тази кампания той играе себе си – голям българин, истински достоен човек, който никога не предаде своите идеали“, похвали го Станишев. 

"Ивайло Калфин е перфектният президент, който ще защитава интересите на българи както на родна земя, така и извън пределите на страната ни. Ще представлява България пред света, където отдавна го познават и му вярват. Той знае как трябва да се формулира, постига и отстоява национален интерес", коментира още Станишев.

По думите на лидера на БСП двойката на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова не могат да бъдат коректив на управлението, което ги е назначило на тези постове. 

Затова подкрепата за тях е подкрепа за политиката на бедността, икономическата стагнация и полицейщината в държавата, водена от кабинета на Бойко Борисов, смята лидерът на левицата.

„Калфин и Данаилов няма да питат Бойко Борисов за всяка своя стъпка, нито ще искат позволение за всяка своя дума. Вижте Плевнелиев колко е неубедителен в кампанията си. Дори не може да каже защо иска да стане президент, реди едни шаблонни фрази, говори тихо, мънка. Ами той не иска!“

И той самият знае, че за президент не става! Защо му трябваше да се хваща на това хоро, дето не може да го играе. Да си беше останал министър“, заключи Сергей Станишев. 

Според него изборните резултати със сигурност ще бъдат предпоставка за предсрочен вот, стига да не бъдат манипулирани.