Новини БГ

Сред чиновниците в парламента 37 били агенти на Държавна сигурност

2011-10-06 05:37:50
Още 37 агенти на бившата Държавна сигурност (ДС) установи комисията по досиетата, след като прегледа папките на служители в администрацията на Народното събрание.

Проверени са 387 души. 75 са изключени от списъка, защото са родени след 16 юли 1973 г. и по закон не  трябва да се проверяват. За осмина главният секретар на Народното събрание не е предоставил всички необходими данни, уточняват от комисията.


Сред агентите на ДС, обявени днес, по-голяма известност са получили експертът по енергетика Иван Хиновски, ген. Иван Чобанов, който беше вече огласен при проверката в МВР и в дипломатическото ведомство, шефът на пресцентъра на премиера, а сега лидер на ДСБ, Иван Костов - Михаил Михайлов. Пред "24 часа" той отрече да е сътрудничил, коментира, че е бил проверяван и преди и попита реторично защо досега сътрудничеството му не е излизало.

Михайлов се наложи да напусне поста си в кабинета на Костовслед два скандала. В откраднатия му, а след това намерен джип бяха открити пистолет и карта на нещатен сътрудник на контраразузнаването, а след това лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев го обвини в корупция, но това така и не се потвърди.  Михайлов е бил проверен сега като съветник в Комисия по радиото, телевизията и БТА от 06.04.1995 г. до 10.06.1997 г.