Новини БГ

Учителските заплати в България – най-ниските в ЕС

2011-10-04 19:37:42

Учителските заплати в България не се отличават от общата тенденция и държат последното място в ЕС. Това обяви Европейската комисия, която сравни преподавателските възнаграждения в общността, Турция, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. 

Според доклада учителският труд не е подобаващо оценен, но сравнително най-добре е заплатен в Люксембург, Дания и Австрия.

Особено ниски са началните заплати, бие тревога Брюксел. Тук България и Румъния са в дъното, но перспективите в северната ни съседка са по-добри, тъй като в края на кариерата си един учител може да разчита да се пенсионира с двойно по-голяма заплата от начинаещия си колега, докато в България това не е така.

Началните базови заплати на учителите в държавните и общински училища като цяло в ЕС са твърде ниски. В повечето страни, с изключение на Германия, Испания и Португалия, те са под средните доходи на населението.

Учителите обаче могат да разчитат на различни добавки за подобряване на квалификация, за стаж и други, които позволяват доходите им да се закръглят годишно на 61 804 евро в Дания, 44 775 евро във Финландия или на 35 580 евро във Великобритания.

В закъсала Гърция средната годишна учителска заплата е 22 817 евро, съобщава Европейската комисия.

В същото време в България учителят се разписва срещу 4271 евро годишно (заедно с добавките), или около 8353 лева.

България, Латвия и Литва са трите европейски държави, в които няма разлики в минималните заплати на учителите според образованието им и според вида училище. Преподавателят в предучилищните групи взема толкова, колкото и колегата му в гимназията.

Икономическата криза е ударила през 2010 г. доходите на преподавателите в училищата само в пет страни – Ирландия и Гърция, които са на програми за икономии срещу помощ от Европа, Испания, Латвия и Румъния.

Според доклада, който черпи данни за България от Националния статистически институт, заплатите на учителите у нас вървят нагоре. 

Изследването цитира увеличение между 7 и 13 на сто на заплатите на старшите и главните учители у нас през 2010 г. в сравнение с предходната година. 

Същевременно обаче през 2008/2009 г. България, Румъния, Италия и Гърция са били единствените държави, които не са индексирали учителските заплати спрямо инфлацията, което естествено е довело до обедняване на съсловието и до намаляване на покупателната му способност. 

В същата година учителските заплати са били намалени в Унгария, когато тогава изпитваше сериозни икономически трудности.

Европейският доклад показва, че годишната заплата в България на един начинаещ учител през 2010 г. е 5796 лв. годишно, а на колегата му с 10 и повече години трудов стаж е 6192 лв. годишно. В евро основната учителска заплата за година у нас е 2761 евро, а заедно с учителските добавки става 4271 евро.

Директорите на училища вземат между 7080 и 12 960 лв. (около 3600-6600 евро) годишно според стажа си и размера на училището, което оглавяват.