Новини БГ

Работните места ще продължат да намаляват

2011-08-15 16:36:34
По време на кризата България загуби над 300 хиляди работни места. Освен това се влоши качеството на работните места, тъй като има ръст на финансираните работни места по различни програми – с 6,2%. Загубата на работни места е много съществена, така че този процес може би ще продължава да се развива и в този нов кризисен момент. Това заяви днес изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По думите му въпросът е да не позволим това - да не можем да привлечем достатъчно чуждестранни инвестиции. Чуждестранните инвестиции драстично са намалели, което означава, че няма нови качествени работни места.

"За мен процесът е неовладян и ще продължи спадът в броя работни места", категоричен е Данев, предаде Фокус. 

Според него девет милиарда евро от еврофондовете не са достатъчни, тъй като България в момента плахо излиза от кризата, а очакваме и допълнителни сътресения от спадането на ръстовете в икономиките на много от европейските страни. 

"Очакваме спадане на ръста в икономиките на Испания, Италия, Португалия", прогнозира експертът.

"Естествено, при това положение, търговският ни обмен ще бъде по един или друг начин ограничен. Основният двигател на българската икономика е износът, тоест производствата, които са насочени към износ", допълни той. 

Днес от БСК представиха пакет от мерки за реформа в пенсионната система. Сред корекциите на работодателската организация са ревизия на ранното пенсиониране и на отпускането на пенсии за инвалидност

Около 50 000 новопризнати инваливи се появяват всяка година у нас, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. "Как човек с придружител кара такси?", запита той, допълвайки че за няколко години броят на трудоустроените инвалиди е нараснал двойно - до над 400 000 за миналата година. "Няма такава държава", коментира Данев, допълвайки, че е всеизвестно колко струва едно решение на ТЕЛК.