Новини БГ

С промени в закона решават казуса с незаконните писти в Банско

2011-06-30 05:03:09

„Кабинетът ще подготви и предложи промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост и в интерес на обществото да бъдат извършвани корекции в концесионните договори”. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която поясни, че темата е обсъдена по време на оперативното заседание на Министерския съвет.  
 
Към момента екоминистерството е констатирало, че има нарушения на концесионния договор между ведомството и фирма „Юлен” АД, концесионер на Ски зона Банско.

„Площта по договор е 99,55 хектара, като в момента фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното. В същото време териториалният устройствен план от 2005 г. включва по-голямата площ”, обясни Караджова. 
 
Според нея един от вариантите за решаване на казуса е да се прекрати договорът и до приключване на новите процедури Ски зона Банско да бъде затворена за няколко години.

„Другият вариант, около който се обединихме с колегите от правителството, е да се предложат промени в закона, които ще позволят изменения и в концесионния договор”, обясни министър Караджова.  
 
Тя уточни, че ще бъдат търсени всички законови права за налагане на санкции за нарушаване на договора от страна на фирмата, ако при подписването му са заложени неустойки.