Новини БГ

"Софийска вода" ще спре трайно водата на големи длъжници

2011-06-11 08:50:51

От 20 юни "Софийска вода" започва трайно прекъсване на водоснабдяването на 200 индивидуални клиенти от блокове етажна собственост, заради натрупани големи задължения към дружеството за ползвани ВиК услуги. Средно на всяко от тези домакинства се пада дълг в размер на 2500 лева, а общата сума възлиза на 0,5 млн. лева, средства, с които може да се изгради близо 2 км водопровод.

Трайното прекъсване на водоснабдяването е последна мярка, която "Софийска вода" предприема срещу нередовните платци. Всички домакинства с индивидуални партиди, които са включени в списъка за влизане в процедура за трайно прекъсване на водоснабдяването, са били посетени за преговори за решаване на проблема и уведомяване за датата на предстоящото спиране на водоподаването.

Посещенията на екипите за преговори с клиенти на дружеството са направени по график в ж.к. "Люлин", ж.к. "Надежда", ж.к. "Дружба и ж.к. "Младост" в периода 31 май - 03 юни.

Според анализите около 89% от несъбраните вземания в дружеството се дължат от домакинства, а останалите са търговски потребители.

Общият размер на натрупания дълг към дружеството до момента е близо 59 млн. лева и е по-голям от размера на годишните инвестиции. Клиентите с две просрочия и дълг над 30 лева получават обаждания по телефона, специалисти "преговори с клиенти" извършват посещения в имотите, за които има натрупан дълг и предлагат различни възможности за плащане.