Новини БГ

Масови фалити на кафенета и ресторанти у нас

2011-04-17 15:04:18

Масови фалити на кафенета и ресторанти в цялата страна, отчитат от ресторантьорския бранш.

Близо 200 обекта са хлопнали врати само от началото на годината. Положението в Пловдив е най-сериозно. Там са фалирали около 40 заведения.

„Голяма част от ресторантите и кафенетата в момента работят на загуба и едвам свързват двата края”, обясни пред Dnes.bg Тони Симидчиева, която от дълги години се занимава с ресторантьорски и хотелиерски бизнес.

Нейните наблюдения сочат, че в момента собствениците на заведения все повече изпитват трудности с плащането на сметки и заплати. По тази причина много от тях решават да затворят, вместо да продължат да затъват.

„Само в Пловдив от 16 склада за храни и напитки, от които зареждаме, 11 са затворили за последните 3 месеца”, разказ още Симидчиева. Според нея това е най-тежката година от 1997 година насам.

От началото на тази година само от Пловдив 1000 служители на кафенета и ресторанти са останали без работа. От складовете са съкратени 80 човека.

В момента допълнителен бич за ресторантьорите се оказват промените в Закона за авторското право, според които всяко заведение трябва да плаща за пусканата в него музика.

Средно излиза по 1000 лева на обект според категорията на заведението. Който откаже, го грози глоба между 3000 и 20 000 лева.

Рещаваща роля за затварянето на голяма част от заведенията в страната са и новите изисквания за тютюнопушенето и обособяването на отделни зали за пушачи и непушачи.