24 Април 2024 г. Сряда

Малките телекоми срещу големите

2011-04-13 15:32:20

 

Свилен Максимов, Нетуъркс-България


Какво се случва в телеком-бранша в България в момента? Едно от малкото неща, с които нашата страна може да се похвали пред света е достъпността на Интернет-услугите до масовото население. Докато цените на горивата, стоките, банковите и мобилните телефонни услуги галопират нагоре и хората все по-малко могат да си ги позволят, то цената на достъп до Интернет е една от най-ниските в света - от 5 до максимум 10 евро за високоскоростен абонамент. Този фактор е изключително важен, тъй като Интернет помага за независимото информиране на нацията, както и за нейното културно и интелигентно израстване - нещо, от което българският народ има крещяща нужда. Също така, българските алтернативни Интернет-доставчици може да не са от най-приятните на външен вид фирми, но все пак те извършват много от трудната и неблагодарна работа по осигуряване на ИТ услуги в по-малките населени места - нещо, за което в другите страни се харчат милиони. Така погледнато, именно те спестяват на Европейския съюз много пари за инфраструктурни проекти. Дотук добре....Но всичко това е на път да се промени коренно. Противно на това, което се показва по телевизията за изрязването на "грозните висящи кабели", истината е малко по-друга. Това, което се случва в момента прилича много повече на прочистване на пазара и проправяне на път за нов монопол, отколкото на прочистване от висящи кабели. Наши колеги от София и Бургас съобщават за тактики, граничещи с репресия. Пример за това е обикалянето на инспектори по домовете на хората, заплашването им и съставяне на актовесрещу доставчиците, грозящи ги с глоба от 10.000 лв. до 50.000 лв., забележете, за всеки АБОНАТЕН кабел. А там, където кабелите са подземни (например в Русе и Бургас), служителите се хващат за кутиите, закрепени на фасадата на сградите. С други думи, въздушно или под земята – няма значение. Всички трябва да бъдат глобени и премахнати”. 
Ето и мнението на Димитър Велев, собственик на Маги - Велико Търново, който анализира действащ закон, който на практика поставя малките компании извън закона, тъй като е неизпълним.


„Наложително да се направи пълна юридическа обосновка на текущата ситуация, която да е свързана не само със ЗЕС, но и ЗУТ и Закона за етажната собственост. Целта ни наистина е да имаме прозрачна и ясна процедура за узаконяване на всичко и някакъв срок да го направим, но не и в текущата абсурдна ситуация.
Ако всичко се опише от самото начало примерно ...:
1. Подаваш проект, но Кметът не го одобрява и години чакаш, без да имаш възможност да работиш. При нас имаме такъв случай ... пишем до КРС, РДНСК, Общински съвет и т.н. и всички пращат писма до Кмета да разреши, но той не дава ... и така 5 г. 
2. После ... едно разрешение за строеж с проектиране, въртене и т.н. може да отнеме минимум 6 г., а максимума за мен досега е вече 3-та година и чакам. Въртят ни, връщат ни, забравили че трябвало да съгласуваме и с еди кой си и т.н.
3. Следващата стъпка е изграждаме подземната инфраструктура до блоковете и какво се случва ... или съсобствениците не искат табло в/на фасадата, или няма никаква вътрешна инсталация нито възможност за изграждане на такава, не разрешават да пробиваме плочите на блока с аргумента "... вие сте 10 оператора - 10 дупки и снопове кабели ли ще трябва да минават през коридора ..." и т.н.
Абсурдна е и ситуацията, при която във всички нови блокове няма прокарана никаква инфраструктура, освен телефонен кабел и една розетка за КАТВ ( което обяснява и защо не искат да се включат в протеста ), нито има комуникационно помещение, нито нищо. Е как да пуснеш на живущите съвременни комуникации от тук насетне - защото при текущата нормативна уредба трябва да ги лишиш от правото да ползват FTTH.
4. За да направиш инсталация или да монтираш табло вътре в сградата живущите обикновено искат пари, наем или отстъпки в цените и т.н. За да бъде законна вътрешно блоковата мрежа, трябва да имаш проект за структурното окабеляване на сградата, който да е одобрен от ОС на блока и протокол от 50%+1 живущи ... как въобще е постижимо това?
5. Защо законът поставя ограничение за въздушните оптични и медни кабели, а разрешава външните газови инсталации, електрическите кабели, тролейните жици и др. Нима ние сме най-грозните и опасните, че точно нас ни тормозят.
Раздадени са много далекосъобщителни лицензии на оператори, за които не е дадена възможност да работят нормално. С текущите акции се защитават интересите само на определени компании и се поставят в неправомерно положение всички останали.”


В заключение отново ще спомена факта, че в България имаме достатъчно ниски и пазарни цени на Интернет услугите, за разлика от цените на мобилната телефония (където са налице едни от най-високите цени в Европа). Всеки трезво мислещ и анализиращ човек може да си отговори на въпроса защо това е така и какво ще се случи когато пазарът бъде „изчистен“ от алтернативните телекоми и попадне в ръцете на 3 фирми.

 

източник: economynews.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати