23 Април 2024 г. Вторник

Не бил св. Димитър, най ми бил Курбан байрам

2011-04-13 08:33:51

Управляващи и опозиция продължиха завихрилия се спор около датата на изборите 2 в 1 през есента. По време на консултациите при президента във вторник ГЕРБ официално предложиха вотът да бъде на 23 октомври, Атака и Синята коалиция се съгласиха с нея.

ДПС и НДСВ обаче настояха да гласуваме на 30 октомври, а БСП избра най-късната дата – 13 ноември.

Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова 23 октомври е най-подходящата дата за изборите, защото така процесът ще бъде приключен преди декември и новите кметове и общински съветници ще могат спокойно да приключат финансовата година. Фидосова е категорична, че това е най-добрата дата, за да не се създава хаос и напрежение в общините.

"Датите не печелят изборите. Те се печелят с политики", контрира я Лютви Местан от ДПС пред bTV.

"Една по-ранна дата ще затрудни избирателите, а по-късната ще затрудни институциите. Затова ние предлагаме 30 октомври. Ние се водим от интереса на избирателите. Трябва да имаме уважение и към религиозните дати. 26 октомври е Димитровден.

И приключването на кърската работа също е важно, защото това не са малко хора, а е важно да има повече избиратели. Струва ми се, че 30 октомври за първи тур и 6 ноември за втори тур са един добър компромис, обясни Местан.

 

Според Искра Фидосова обаче зад това предложение на ДПС има скрити мотиви.

"На 29 октомври е най-големият празник в Турция по случай обявяването й за република през 1923 година. На 6 ноември е Курбан байрамът. Тогава в Турция хората ще почиват 10 дни и могат да бъдат организирани да дойдат да гласуват в България за ДПС", смята Искра Фидосова.

Тези твърдения обаче ядосаха Лютви Местан, който ги определи като безумна теза. Той се вбеси на словосъчетанието "турски секции", което Фидосова употреби.

"Това са противоконституционни изказвания. Нямате право, г-жо Фидосова, да говорите така. В случая вие не сте представител на ГЕРБ, а на Атака", разфуча се Местан.

"Нямате право да говорите за турски секции, когато става въпрос за избори на Република България. Това е престъпно изказване", отсече той.

"Имам предвид секциите в Турция, които са извън дипломатическите и консулски представителства", оправда се Фидосова, която допълни, че "турските секции" били нейна неволна грешка. Това обаче не успокои зам.-председателя на ДПС.

Лютви Местан беше категоричен, че ще наклевети Фидосова пред премиера Бойко Борисов и ще настоява той да се разграничи от изявлението й.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати