25 Април 2024 г. Четвъртък

Преговарящите за "Белене" – на проверка за ДС, зоват сините

2011-04-12 18:56:18

Ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК още тази седмица да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС, настояват от СДС.

Идеята била оправдана заради подписаните документи от директора на НЕК Красимир Първанов "през главата" на ресорния министър Трайчо Трайков.

Лидерът на сините Мартин Димитров настоя да се проверят тези, които преговарят сега с руската страна, дали някога не са работили за бившия Съветски съюз и дали не получават „заповеди от другаде“.

Сините настояват още и за партньорска проверка на проекта "Белене" за сеизмични рискове и икономическа ефективност.

„Не може само руската страна, която ще строи централата, да проверява нейната безопасност. Защото в един момент, когато са готови новите европейски изисквания за безопасност, може да се окаже, че АЕЦ "Белене" не може да бъде пусната в експлоатация“, предупреди Мартин Димитров.

От партията са сметнали, че с парите, които ще бъдат вложени за строежа й – около 10 млрд. евро, биха могли да бъдат санирани всички жилища в страната и така да паднат сметките за ток.

„По-добре България да отиде на съд, да води дела, които има риск да загуби, и да плати неустойки, отколкото да се изгражда "Белене", категоричен е Мартин Димитров.

Без втората атомна централа по сценария на НЕК през 2020 г. се очаква излишъкът от електроенергия в България да бъде около 5 млрд. киловатчаса, посочи Георги Касчиев, д-р на науките по ядрена физика и безопасност, който живее и работи във Виена.

По данните на икономическото ведомство пък токът за износ, с който ще разполагаме, ще е още повече, а някои експерти дори смятали, че страната ни ще има излишък на електроенергия около 12 мрд. киловатчаса.

„Така че дефинитивно този проект не е нужен за задоволяване на потребностите на България", каза Касчиев и допълни, че дори и да бъде построен "Белене", излишъкът електроенергия от него няма да намери пазар, защото в момента няма никъде дефицит на електроенергия.

Според експерта единственият вариант да се окаже "Белене" необходим е, ако бъдат затворени 5-6 блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Виждам такъв стремеж у управляващите, отбеляза той. Касчиев подчерта, че не от руската страна, а от българската Агенция за ядрено регулиране зависи дали ще бъде удължен животът на двата блока и решението е на регулатора след сериозна обосновка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати