17 Април 2024 г. Сряда

Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик

2011-04-12 07:17:39

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

 

„Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати