24 Април 2024 г. Сряда

Експлозията в метрото в Минск - терористичен акт?

2011-04-11 19:38:44

"Най-вероятната версия на разследващите органи е терористичен атентат. Видът на установените наранявания води към тази хипотеза".

Това съобщи високопоставен източник от милицията в Беларус, който пред Интерфакс коментира взрива в метростанцията в Минск.

Според очевидец, цитиран от Асошиейтед прес, след експлозията рухнала част от тавана на станция "Октябърская".

52-годишният Игор Тумаш разказва, че тъкмо слизал от влакчето, когато "блесна ослепителна светлина, чу се взрив и се разнесе гъст дим. Паднах на колене и запълзях...около мен имаше купчини тела".

Експлозията е станала в 17,56 ч. местно време в метростанцията, в близост до сградата на президентството.

Авторитарният президент Александър Лукашенко свика незабавно извънредно съвещание заради кървавия инцидент.

Преди това Лукашенко посети мястото на взрива и положи цветя в памет на жертвите - по последни данни броят на загиналите е 11, десет души са ранени.

В метрото в Минск са въведени засилени мерки за сигурност - полицаи патрулират на пероните, в залите и на входа на метростанциите.

Политическото напрежение в Беларус нараства от декември миналата година, когато масова демонстрация срещу оспорваните президентски избори бе смазана брутално от полицията.

Тогава бяха арестувани над 700 души, включително седмина кандидати за президентския пост, припомня АП.

В Беларус не е имало сериозен атентат през последните години. През юли 2008 г. самоделно устройство избухна в центъра на Минск по време на честванията на независимостта на тази бивша съветска република, при което около 50 души бяха ранени, припомня Франс прес.

В телефонен разговор с Лукашенко руският президент Дмитрий Медведев изрази съболезнованията си и предложи помощ в разследването на взрива, предаде ИТАР-ТАСС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати